Dag 5 Digital dannelse til myndighed og demokrati

Kilde: I artiklen, (Digital) dannelse til myndighed og demokrati, fra UP nr 2//20018 af Mads Vestergaard og Michael Hedegaard Hansen, fremhæver de selv:


1. Hvad er den Politiske dagsorden omkring digitalisering i det hele taget og specifikt i undervisningssektoren, ifølge teksten? - hvilke indsatser er iværksat giv også gerne eksempler fra jeres institution/skole/virksomhed.
Svar:
Det er ikke nok at, at uddannelsespolitik siger, at vi skal tilegne os digitale færdigheder. Artiklen foreslår, at vi desuden lærer om etik, kritisk stillingstagen til de digitale værktøjer, og at kunne begå sig socialt i et digitalt miljø.

2. Hvad ønsker forfatterne at stille skarpt på? Gøre os klogere omkring digitalisering og uddannelse?
Svar:
Artiklen ønsker at forsvare demokratiet og individets evne til at tænke selv og undgå negativ gruppepåvirkning.

1. At kaste et kritisk blik på digitaliserings revolutionen og belyse nogle af de udfordringer og negative konsekvenser, den kan medføre.

2. At præsentere hensigten og grundprincipperne i et nyligt startet projekt for digital dannelse i grundskolen og på ungdomsuddannelserne, Digital (Ud)dannelse, som tager udgangspunkt i de udfordringer og skadelige mekanismer og fænomener, som digitaliseringen foranlediger eller forstærker, med den målsætning at modvirke dem gennem bevidstgørelse og (digital) myndighed

3. På baggrund af en fremstilling af den opmærksomhedsøkonomi,digitaliseringen har realiseret, såvel som dystopiske fremtidsscenarier, teknologien muliggør, at argumentere for, at oplysningsfilosofiske dannelsesidealer om myndighed, selvbestemmelse og demokrati ikke er forældede. Tværtimod bør de danne normativ ramme for indsatser for digital dannelse i uddannelser generelt, så teknologioptimismen ikke ender i en disruption af demokrati og friheden selv.

3. Hvilke digitale udfordringer peger teksten på for: - brugerne? - et enkelte menneske? - den måde vi er sammen på som mennesker? - samfundet? - Inden for uddannelsesverdenen? - myndighed demokrati og individets dannelse og frigørelse

Svar:
Koncentrationsbesvær, konstante forstyrrelser og stress på det individuelle plan.
Mobilafhængighed med afsmitning af deling af og handel med private billeder uden samtykke, mobning på afstand begge dele giver store sociale konsekvenser, der bringer den asociale mobbedynamik i spil.

Samfundsplan hvor fakta-immune konspirationsteorier, løgne og Fake news er hvor man polariseringer venner og fjender, men det gør også at samfundsinformationen ikke når ud til hele samfundet og det bliver svært at gennemskue dette kan svække et velfungerede samfund. Hvor vores selvbestemmelse, myndighed og frihed kommer under angreb, derfor skal vi have blik for de skadelige sociale mekanismer og fænomener, som de dystopiske kontrolmuligheder giver i fremtiden. Disse tiltage giver udfordringer for hele samfundet.

4. Hvad er forfatternes pointer omkring teknologien og de bagvedliggende forretningsmodeller betydning for individet og fællesskabet? - giv også gerne egne eksempler
Svar:
Digitale teknologier kan misbruges og ødelægge det sociale fællesskab. Vi kan f.eks. gruppepresses til at tænke forkert. Gruppepres har altid eksisteret, men det er nemmere end nogensinde før at danne (store) grupper med digitale værktøjer (f.eks. facebook) og sprede ødelæggende budskaber

5. Tekstens svar på digitale udfordringer er bl.a. (digital)dannelse / mydiggørelse. Hvad peger forfatterne på der skal til for at digital myndiggørelse kan udfoldes i undervisningen? / i skolen?

Svar:
Og digitaldannelse bør have oplysningsidealerne som
et væsentlig og uomgængeligt normativt element og stræbe efter dannelse af myndige, kritisk tænkende individer med modet til at bruge egen forstand - og til at yde modstand mod undertrykkelse. Den form for dannelse kommer ikke let og bekvemmeligt med nye digitale individualiserede læringsværktøjer - den kræver også hårdt arbejde, tilegnelse af traditionen og undervisning og pædagogik, som ikke nærer illusioner og målsætninger om fuldstændig værdifrihed.
Frihed, lighed, broderskab - med andre ord : Anvend oplysningstidens idealer. Stil spørgsmåltegn, vær kritisk.

6. Hvad har du fået med dig i dag fra undervisningsforløb, didaktiske designprincipper samtale med dine kolleger mv. der peger på hvad du kan gøre for at bidrage til digital dannelse for dine elever? 
Svar:
En masse gode indspark og muligheder. Men føler ikke jeg har ikke viden nok om konsekvenserne og jeg vil have et kæmpe øget ansvar over for eleverne, når der bruges digitale værktøjer. Det vil jeg ikke kunne tage ansvar for, da jeg selv mangler forståelse og kompetencer.  


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Digital dannelse

Dag 5 Digital dannelse til myndighed og demokrati

Kilde: I artiklen, (Digital) dannelse til myndighed og demokrati, fra UP nr 2//20018 af Mads Vestergaard og Michael Hedegaard Hansen, fremhæ...